Αιτία της τωρινής ανάρτησης είναι το εξής: εδώ και δυο βδομάδες περίπου έλαβα με το ταχυδρομείο σπόρους Παλιουριού και Κράταιγου από έναν εξαίσιο άνθρωπο, επιστήμονα γεωπόνο και φυσικά μελισσοκόμο (http://beeclubpellas.blogspot.com/). Αναφέρομαι στον Άνθιμο Σιγκούδη, ο οποίος ύστερα από ένα e-mail που του έστειλα και του ζητούσα σπόρους των παραπάνω φυτών, ανταποκρίθηκε και πράγματι μου τους έστειλε με το ταχυδρομείο, αν και δε με γνώριζε. Εγώ, σχεδόν, είχα ξεχάσει εκείνο το e-mail, αλλά φαίνεται πως εκείνος δεν το ξέχασε. Τι να πω; Ένα μεγάλο ευχαριστώ και δημόσια. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να τον ευχαριστήσω κι απο κοντά.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό: δεν είναι τόσο η αξία των σπόρων, όσο η πράξη αυτού του ανθρώπου, που μπορεί ακόμη και σήμερα, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να προσφέρει ακόμη και σ' ένα άγνωστο σ' αυτόν -ασχέτως του τι είναι αυτό.
Λίγα λόγια για τον Κράταιγο, που θεωρείται από πολλούς το βότανο της καρδιάς.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό: δεν είναι τόσο η αξία των σπόρων, όσο η πράξη αυτού του ανθρώπου, που μπορεί ακόμη και σήμερα, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να προσφέρει ακόμη και σ' ένα άγνωστο σ' αυτόν -ασχέτως του τι είναι αυτό.
Το παλιούρι
Η αξία του για τη μελισσοκομία είναι γνωστή σ' όλους και δεν θα πω κάτι παραπάνω.
Κι εδώ ο Κράταιγος
Crataegus monogyna
Αρωματικός, φυλλοβόλος, ακανθώδης θάμνος ή μικρό δένδρο. Φθάνει τα 6- 10 μ. ύψος και 6 μ. διάμετρο κόμης. Βρίσκεται σε δάση, φράχτες, θαμνώνες. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα και έχουν τρεις ή περισσότερους λοβούς, συνήθως με χνούδι, σε όλη την επιφάνειά τους. Ανθίζει Απρίλιο και Μάιο. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, λευκά ή ροδόχρωμα και έχουν χαρακτηριστική οσμή (όχι για όλους ευχάριστη). Οι σπόροι του ωριμάζουν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο.
Φωτόφυτο είδος, επιδέχεται μερική μόνο σκίαση. Είναι ανθεκτικό είδος στην ξηρασία, στους ισχυρούς θαλασσινούς ανέμους και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Υποφέρει τις χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και 15 οC). Αναπτύσσεται σε ελαφριά, μέτρια έως και πολύ βαριά, ενώ παρουσιάζει προτίμηση στα νωπά και υγρά εδάφη. Μεγάλη αντοχή παρουσιάζει και στα πολύ φτωχά εδάφη. Ζει σε όξινα, ουδέτερα έως και πολύ αλκαλικά εδάφη, όχι όμως σε αλατούχα.
Είδος εξαιρετικής τροφής για την άγρια πανίδα. Βρίσκει αρκετές χρήσεις στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την ιατρική, τη δημιουργία φραχτών και ως οικιακή καύσιμη ύλη. Το ξύλο του είναι πολύ σκληρό και χρησιμοποιείται στην τορνευτική και στην ξυλογλυπτική. Από τα άνθη του παλιότερα παρασκεύαζαν αφέψημα, με υποτασικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.
Υ.Γ. Να θυμίσω κι εγώ απ' τη μεριά μου -αν και όχι αρμόδιος για το θέμα- πως το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 θα λάβει χώρα στη Λάρισα η Γενική Συνέλευση και οι Εκλογές της ΟΜΣΕ. Ιδιαίτερα σήμερα είναι σημαντικό να μετέχουν όλοι και να βγει η Ομοσπονδία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και ενωμένη. Κι όσον αφορά τους Τρικαλινούς μελισσοκόμους, ξέρω πως θα εκπροσωπηθούν επάξια απ' τον Κώστα το Θάνο και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου